Jätevesitankit

7295339C-A32A-48E5-BAC1-C485CF018ADFTalomme sijaitsee haja-asutusalueella meren rannalla jossa ei ole kunnallistekniikkaa, joten yksi tärkeä päätös oli jätevesijärjestelmien valinta. Lain mukaan jätevedet on johdettava ja käsiteltävä siten, ettei niistä aiheudu ympäristölle vaaraa. Kiinteistöllä on oltava soveltuva jätevesien käsittelyjärjestelmä.

Jätevedet jaetaan ns. harmaisiin vesiin ja mustiin vesiin. Harmaat vedet tarkoittavat pesuvesiä, jotka sisältävät pääasiassa ruoantähteitä ja rasvoja, pesuaineita ja pesukoneessa syntyvää vaatenöyhtää jne. Musta vesi taas tarkoittaa vesikäymälän jätevesiä. Kesämökin rakentajalle oikean jätevesijärjestelmän valinta ei ole helppoa. Mistä tietää pitäisikö maahan kaivaa sakokaivo, saostuspallo, umpisäiliö, panospuhdistin, imeytyskenttä vai suodatuskenttä? Sopiva puhdistusjärjestelmä tulisi valita aina maaperän ja rakennuksen käytön mukaan. Joillakin mökeillä käydään muutaman kerran kesässä kun toiset asuvat mökeillään miltei ympäri vuoden. Meidän tapauksessamme kyse on ympärivuotiseen käyttöön rakennettavasta talosta ja jälleen kerran teimme päätöksemme suositusten ja vertailujen  perusteella.

Mustia vesiä varten valitsimme kaksi Jitan 5200 litran umpisäiliötä. Jita on virtolainen muoviteollisuusyritys, jota serkkuni perhe oli suositellut meille.  He olivat muutama vuosi sitten tilanneet heiltä mustan veden tankit mökilleen ja olivat erittäin tyytyväisiä palveluun ja tuotteisiin. Jitan umpisäiliöt ovat kevyitä kuljettaa, mutta kuitenkin suuria kapasiteetiltan ja kaivinkoneenkuljettaja kertoikin meille, että oli juuri edellisenä päivänä ollut asentamassa vastaavia umpisäiliöitä saaristoon jossa niitä käytetään paljon. Positiivista on, että säiliöiden sisältö menee sopivasti yhteen loka-autoon mikä tekee tyhjennyksestä mahdollisimman kustannustehokasta.

Säiliöt tulee upottaa maahan 1,5 metrin syvyyteen. Alunpitäen ajattelimme Jitan mustan veden säiliöille eri kohtaa, mutta valitettavasti kaivinkone ei saanut kaivettua 1,2 metriä syvempää kuoppaa kallion takia. Vaihtoehtoina oli räjäyttää kalliota tai etsiä uusi paikka säiliöille. Onneksi löysimme kuitenkin uuden paikan säiliöille n. 20 metrin päästä talosta johon saimme tarpeeksi kaatoa. Tosin pakettiin kuuluu myös langaton täyttymishälytin eli kun säiliön pinta alkaa nousta liian korkealla, hälytin hälyttää ja tiedämme, että on aika tilata loka-auto paikalle. Asennusvaiheessa vastaan tuli muutamia haasteita, mutta heinäkuun lomakaudesta huolimatta saimme nopeasti Jitaan yhteyden ja ohjeet miten toimia.

Sisällä talossa on myöskin tapahtunut paljon viime päivien aikana, enää viimeiset laatoitukset ja sitten päästään asentamaan myös kylpyhuonekalusteita paikoilleen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s