Harmaiden vesien käsittely

Pesuvedet sisältävät pääasiassa ruoantähteitä ja rasvoja, pesuaineita ja pesukoneessa syntyvää vaatenöyhtää jne. Nämä nk. harmaat vedet sisältävät vain vähän ravinteita, varsinkin jos käyttää fosfaatittomia pesuaineita. Lisäksi pesuvesi on kohtuullisen hygieenistä, kun ulosteperäiset bakteerit on eroteltu muuten käsiteltäväksi.

Harmaiden vesien puhdistusta varten hankimme kotimaisen Vestellin Biopuhdistaja 3-harmaavesipuhdistajan. Pakettiin kuului myös ilmakompressori. Biopuhdistaja puhdistaa WC-vesiä lukuun ottamatta kaikki jätevedet. Harmaat vedet puhdistetaan yhdessä säiliössä ilman saostussäiliötä tai erillistä kenttää. Puhdistettu vesi ohjataan suoraan ojaan, kivipesään tai rinteeseen. Biopuhdistajassa ei ole vaihdettavia suodatinmateriaaleja, kemikaaleja tai maa-aineita. Ainoat käyttö- ja huoltokustannukset ovat lietetyhjennys kerran vuodessa sekä n. 4€/kk sähköä kuluttava ilmapuhallin. Biopuhdistaja  soveltuu sellaisenaan myös talvikäyttöön ja koska aikomuksenamme on käyttää taloa ympäri vuoden, niin tämä oli meille erityisen tärkeää.

Biopuhdistajan toiminta perustuu jäteveden ilmastamiseen, jota tehostetaan biologisella puhdistamisella. Biomoduulien pinnalle kertyvä biokerros vahvistaa jätevedessä olevien ravinteiden puhdistamisprosessia. Käytännössä harmaavesi johdetaan viettoviemärillä säiliön ensimmäiseen osastoon, jonka  suuri tilavuus luo edellytykset kunnolliselle rasvojen ja kiintoaineiden erottelulle. Erottelun jälkeen vesi siirtyy painovoimaisesti toisen osaston pohjalta biomoduuleihin. Näissä harmaavesi ilmastetaan pienillä happikuplilla ja prosessin tuloksena harmaaveden ongelmallisimman aineen, eli orgaanisen aineen poistuma on 99%. Kolmannessa osastossa puhdistettu vesi rauhoitetaan ennen siirtoa osaston pohjalta purkupaikalle. Lähtevän viemärin karkeasuodatin viimeistelee täydellisen puhdistustuloksen.

Vestellin biopuhdistaja oli erittäin helppo asentaa ja se asennettiin muutamassa tunnissa samalla kun asensimme paikalle mustan veden säiliöt. Plussaa voi antaa vielä Tampereen Vestellin erittäin ystävälliselle palvelulle.

Samalla kun meillä on kaivinkonekuljettaja paikalla, niin pyysimme häntä tekemään muutamia muitakin töitä tontilla. Tontilla olevia epämääräisiä hiekka- ja kivikasoja siirrettiin, jotta meidän on helpompi levitellä niitä oikeisiin kohtiin. Samalla myös vanhan purettavan mökin viimeiset osat kaadettiin alas, joten nyt voimme kärrätä vanhan mökin jäänteet lavalle ja viedä ne kaatopaikalle.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s