Valloxin ilmanvaihtokone

Puhdas sisäilma on asia jonka pitäisi olla itsestäänselvyys. Hyvän ilmanvaihdon huomaakin siitä, että sitä ei oikeastaan huomaa. Ilmanvaihtolaitteen pitäisi olla oikean kokoinen ja energiansäästämiseksi on hyvä jos ilmanvaihtoa pystyy helposti pienentää asunnon jäädessä tyhjilleen. Henkilömäärä ja toiminnot vaikuttavat tarvittavaan ilmanvaihtoon.

Ilmanvaihtokoneeksi valitsimme kotimaassa suunnitellun ja valmistetun Valloxin 110 MV-ilmanvaihtokoneen. Laite on etäohjattava MyValloxCloud-pilvipalvelun kautta ja voimmekin ohjata ilmanvaihtoa nettiyhteyden avulla. Tämän avulla saamme myös statistiikka esim. huoneiden lämpötiloista jota voimme sitten tutkia omalta tietokoneeltamme. Valloxin pitäisi paitsi pitää ilmanvaihdon kunnossa ja sisäilman raikkaana, myös säästää meille rahaa kun voimme asettaa ilmavaihdon poissa tilaan kun olemme muualla.

Itse laite asennettiin meidän tekniseen huoneeseemme. Ilmanvaihtokone tulee sijoittaa lämpimään, vähintään +10 C -asteiseen sisätilaan. Ilmanvaihtokoneen sijainti on hyvä, kun sen ääni ei häiritse ja huolto on helppoa. Likaisten suodattimien vaihto vaikkapa vaatehuoneessa ei ole mukavaa. Sen lisäksi tehokkaat lämmöntalteenottokennot ovat suuria ja niiden irrottaminen puhdistusta varten vaatii tilaa. Paikan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että koneeseen tulee useita sähköliitäntöjä ja kondenssivesi pitää saada viemäröityä.

Seinään tai räystään alle sijoitettava raitisilmasäleikkö tulee sijoittaa talon viileämmälle puolelle varjoon, jotta kesällä aurinko ei kuumenna sisälle tulevaa ilmaa. Lisäksi kannattaa varmistua siitä, ettei tuloilmaa johdeta sisälle esim. pölyävän kadun puolelta. Jäteilma puolestaan johdetaan katolle.

Jotta ilma pääsee kiertämään koko asunnossa, on sille varmistettava kulkureitit, esimerkiksi jättämällä kynnykset pois ovien alta. Vaihtoehtoisesti oviin tai seiniin on tehtävä ilma-aukot ilman kiertoa varten. Koneellinen tulo-/poistoilmanvaihto ei estä ikkunoiden aukipitämistä eikä tuuletusta ikkunoista. Kun ilmanvaihto on asianmukaisesti suunniteltu, ikkunatuuletus ei ole tarpeellista, sillä kone tuo puhdasta, suodatettua ilmaa asuintiloihin. Oleskelutilojen paras ilmanlaatu varmistetaan, kun tuloilma johdetaan puhtaimpiin tiloihin, asunnoissa esim. makuuhuoneisiin, joista se virtaa keittiöön ja märkätiloihin ja niihin sijoitettujen poistoaukkojen kautta ulos.

Ilmanvaihtokoneen puhtaus on tarkastettava 3-6 kuukauden välein, ja tarvittaessa puhdistettava tai vaihdettava suodattimet, sekä poistettava muut roskat ja lika. Ajan myötä oman koneen vaatiman huoltotiheyden oppii tuntemaan, mutta useissa malleissa on myös huoltomuistutin. Suodattimet pitäisi vaihtaa/puhdistaa keväisin ja syksyisin, mutta vaihdettava ne on vähintään kerran vuodessa. Huollon tarpeeseen vaikuttaa muun muassa asuinympäristö.

 

1E4DDA3A-5B44-4CF2-9C1F-CF9CD79A4E90

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s