NIBE / Ilma-/vesilämpöpumpun valinta

NIBE 2_v2

Projektimme alkaa olla valmis ja monta yksityiskohtaa on tullut mietittyä projektin aikana. Yksi niistä on ollut talon lämmitys ja läminvesivaraajan valinta. Emme halunneet investoida maalämpöön, koska ainakin alussa taloa käytetään suhteellisen vähän ja täyttä lämmitystä ei tarvitse pitää päällä koko ajan. Myös maalämmön investointikustannus tuntui korkealta. Päädyimme lopulta ilma-/vesilämpöpumppuun jossa on myös sähkölämmitysvaihtoehto. Käytännössä se toimii niin, että ulkoyksikkö kerää ulkoa ilmaa ja tuottaa lämpötilan eron kautta lämpöä jolla lämmitetään vesikiertoista lattialämmitystä. Samalla lämmitetään myös käyttövettä. Jos ulkoyksikkö ei tuota tarpeeksi lämpöä, niin silloin lämmitys perustuu sähkölämmitykselle. Meillä on varaava takka keskellä taloa jolla voimme myös lämmittää taloa ja näin vähentää sähkölaskua.

Ilma-/vesilämpöpumpuksi valitsimme ruotsalaisen Nibe Split Box 8:n. Nibe tuottaa erilaisia lämmitysjärjestelmiä ja heidän toimintansa lähtökohtana on luoda kestäviä energiaratkaisuja ja keskittyä uusiutuvan energian hyödyntämiseen lämmitysjärjestelmissä. Päädyimme NIBEn, koska se on tehty pohjoisia olosuhteita varten ja tarjoaa kokonaisratkaisua lämmöntuotannolle. Nibe Split box 8 sisältää ulkoyksikön, liitäntäyksikön ja sisäyksikön, ja järjestelmä kattaa suurimman osan talon tehotarpeesta, jolloin tarve kalliin sähköenergian käyttämiselle pienenee. Laite tuottaa lämpöä jopa -20 asteen pakkasessa hiljaisella äänellä ja  lisävarustein sitä voi käyttää myös viilennykseen kesällä. Järjestelmä on kauko-ohjattava, joten voimme kännykän välityksellä säätää lämmitystä ja myöskin seurata laitteen kulutusta etänä. Itse ulkoyksikkö oli yllättävän pieni ja talon takaseinältä se ei tule herättämään sen suurempaa huomiota.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s